Creează-ți un cont și primești automat o reducere de "CLIENT NOU" în valoare de 20 de LEI la prima comandă, în valoare de 100 de lei. Discountul se aplică automat, în coș. Ofertă valabilă până la 31 decembrie 2023.
În căutare de noi hobby-uri, pasiuni şi experienţe noi, în urmă cu câţiva ani am găsit câteva cărţi şi reviste despre vin şi lumea lui. De atunci, pas cu pas, am intrat într-o lume deosebită, cu bunele şi relele sale, dar niciodată plictisitoare, ce m-a pus în faţa unor vinuri surprinzătoare, a unor locuri nemaipomenit de frumoase şi mi-a scos în cale oameni interesanţi. Iar călătoria continuă.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
The force is strong in this wine! După 2-3 pahare din ultimul vintage lansat pe piață al legendarului prinț român, asocierea vinului cu personajele Star Wars devine facilă. Are nevoie de aer pentru că, tânăr fiind, toate asperitățile caracteristice adolescenței au nevoie de îndrumare, la fel ca și young Anakin. Are clar longevitatea unui baby Yoda, pentru că îi cunoaștem foarte bine istoria și strămoșii. Iar punctele sale cu adevărat forte, delicatețea, puterea și intensitatea, sunt ale Leiei. În concluzie, un vin frumos, din județul Buzău, de care să te bucuri și acum dar pe care ar fi perfect dacă l-ai revedea peste câteva generații de padawani.
Caracter solid și prezență bine definită are acest primitivo de la Schola Sarmenti. Este maturat 6 luni în baricuri franțuzești la a doua folosire, fix cât trebuie pentru a păstra caracterul profund al fructelor coapte (prune, cireșe, mure, afine), alături de care cu ușurință se identifică și notele subtile de frunze uscate și ciocolată neagră. Gust echilibrat, cu taninuri fine și aciditate suficientă cât să susțină corpul masiv, și final lung și catifelat. Provenind din vii vechi de 65 de ani, acest vin are o profunzime remarcabilă, cu o structură elegantă și un profil aromatic complex. Este o bucurie să îl ai în pahar.
Villa Vinea ne-a obișnuit de-a lungul anilor cu vinuri albe excelente, cum este cazul și celui mai recent vintage, 2023, de Sauvignon Blanc. Vinul se prezintă cu o culoare galben-verzuie, tânără, limpede și strălucitoare. La nas se remarcă aromele de citrice, mere verzi și flori albe, cu o notă ușor vegetală. Gustul este proaspăt și viu, cu o aciditate ridicată specifică zonei, care îi conferă echilibru și nerv. Corpolența este medie+, iar postgustul este mediu-lung și persistent, cu note fructate și florale. Este un vin fresh și foarte, foarte versatil.
Provenit din Languedoc, produs de o cramă respectată și cu lungă istorie în spate, acest blend de merlot și syrah reprezintă esența acestei regiuni atunci când vine vorba de vin tânăr, gata de băut. Aromele sunt intense, dominate de fructe coapte, roșii și negre, întregite de cele provenite din atenta maturare în lemn. Finalul este dulce-amarui, lung și cu arome de pâine prăjită și migdale. Echilibrat și tineresc, aromat și proaspăt, expansiv dar extrem de băubil, greu, foarte greu, îi poți găsi pereche.
Deși gamă entry, acest Soave Classico este cea mai la îndemână dovadă pentru a demonstra priceperea și experiența de peste 100 de ani a familiei Pieropan. Majoritar garganegra, cu un strop de 15% trebbiano, vinul este fermentat în vase de ciment la temperatură controlată, totul pentru a păstra prospețimea și claritatea aromelor. Nasul este tot un buchet de flori delicate din care mai răsar și aromele piersicilor albe și a citricelor. Gustul este mineral și crocant, cu o aciditate vibrantă, iar finalul lung și tonic nu face decât să te provoace la a mai lua încă o sorbitură din pahar. Proaspăt și ușor de băut, este potrivit oricărui anotimp dar în special pentru vara indiană pe care sper să o avem în curând.
Acest rose provenasal este ca o plimbare relaxantă pe plajă, dar fără nisipul din pantofi/papuci. Este fresh, tonic, light și cu zero senzații deranjante. Aromele sunt cele clasice sudului Franței, de fructe pârguite, citrice, plus senzație de mineralitate, și parcă un pic condimentat. Nu vorbim aici despre un vin filosofal ci despre băutura perfectă pentru o zi caldă cu soare.
Primul vin incercat de mine din recolta 2023, Cramposia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amarui, de fan si de flori de primavara. In comparatie cu vinurile din anii precedenti recenti, pierde din greutate si complexitate insa pluseaza la capitolul prospetime si usurinta de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticla o va mai aseza, o va mai slefui, insa cu siguranta caracterul jovial si placut il va pastra, mai ales daca va fi racita corespunzator inainte de servire.
Fermentaţia parţială în baric adaugă acestui Sauvignon Blanc o dimensiune în plus, o anumită fineţe şi onctuozitate care îl face să fie un pic mai mult decât un vin fresh, de vară. Caracteristicile soiului sunt însă la locul lor, citrice şi vegetale, cu note dulci şi cu final lung şi amărui. Cheia este însă răcirea corespunzătoare.
Din "blend"-ul clasic de soiuri din Champagne (pinot noir, chardonnay si pinor meunier) Philipponnat, foarte cunoscutul productor de sampanie, ofera un senzational vin in gama sa de baza. Vinificatia complexa, cu maturare in butoaie de lemn si pentru vinul de baza si pentru cel de rezerva, in sistem solera, din ani diferiti, maturare pe drojdie, in sticla, timp de 36 de luni si cele 8g de zahar rezidual, toate contribuie la finetea si eleganta spumantului. Aromele variaza de la cele florale si de miere pana la cele minerale, trecand prin cele clasice: toast, miez de paine calda, drojie. Royale Reserve Brut este cu siguranță o șampanie la care vei vrea sa te intorci, a doua oara tintind poate chiar un magnum.
Cooperativa formata din 19 mici producatori aflata in inima Pugliei, Cantine San Marzano reuseste sa transpuna in acest primitivo caldura tomnatica a sudului italian. Arome generoase, pline de fructe rosii coapte, gust plin mergand pe aceleasi note fructate combinate cu cele de maturare in baric. La usurinta cu care este baut contribuie in mod decisiv taninii moi si catifelati si aciditatea moderata. Primitivo tipic, tanar si plin de viata, proaspat si aromat.
Anul la UnVinPeZi incepe sub semnul credintei, cu primului mare sfant, Ioan, sarbatorit pe 7 ianuarie. Crama Oprisor este, binenteles, pregatita cand vine vorba de astfel de evenimente si vine cu un alt vin de ocazie onomastico-festiva, un cupaj plin de fructe si arome dulci, cu tanini fermi si final calduros. Se bea, ca orice vin dealtfel, cu prietenii.
Cupajul clasic romanesc de cabernet, merlot si feteasca neagra, prezent cu precadere in Dealu Mare, a gasit de ceva vreme la Alira, in Dealurile Dobrogei, o noua casa. Vinul este puternic orientat catre fructe rosii coapte si dulci, o caracteristica a casei. Corpul este si el mediu binisor catre plus insa cu aciditate care il tine in frau, atat pe el cat si gemozitatea clasica la care ma asteptam. Si inca ceva care contribuie la usurinta cu care se poate bea: taninii catifelati si calzi.