Creează-ți un cont și primești automat o reducere de "CLIENT NOU" în valoare de 20 de LEI la prima comandă, în valoare de 100 de lei. Discountul se aplică automat, în coș. Ofertă valabilă până la 31 decembrie 2023.
Blogger de vin. Şi atât. Singura diferenţă probabil faţă de alţi pasionaţi de vin este că, pe lângă faptul că îmi place subiectul respectiv în ansamblul său, am timp să şi scriu pe marginea lui. Unii zic că scriu bine, alţii nu, părerile sunt împărţite. Ca la vin. Cert este că de aici au pornit o serie de evenimente şi întâmplări în care m-am lăsat luat de val. Scriu despre vin de aproximativ cinci ani şi parcă ar fi ieri când m-am apucat. Da, am WSET Level 3, dar am băut probabil mii de vinuri, dar asta contează mai puţin faţă de pasiunea pentru subiect care m-a făcut întotdeauna să merg mai departe, să descopăr. Şi dacă ar fi să enunţ cel mai important lucru pe care l-am învăţat în toţi aceşti ani este că vinul comportă o importantă latura personală. Un review, o părere, o senzaţie, o degustare sunt doar clipe încremenite în timp, trecute printr-un filtru personal. Cu genul acesta de clipe şi senzaţii o să vă confruntaţi când o să-mi citiţi părerile despre un vin sau altul. Dar repet, cel mai important este să reţineţi că vinul este o chestie extrem de personală la care obiectivitatea se opreşte, conştient sau inconştient, la un anumit punct. Nimeni şi nimic nu vă va indica cu exactitate vinul/vinurile care să vor plăcea. Trebuie să îl (le) descoperiţi singuri. Şi, paradoxal, această selecţie de preferinţe personale va fi, ca şi voi, într-o permanentă schimbare. Ideal ar fi să vă potriviţi la gusturi şi păreri cu altcineva. Aşa călătoria vă va fi mai frumoasă. Pentru că vinul, în afară de calităţile intrinseci, până la urmă asta înseamnă şi acesta este farmecul său pentru mine: o permanentă aventură într-un univers mutant şi în continuă schimbare, a cărui paradigmă se schimbă de la an la an şi de la producător la producător. Sau de la băutor la băutor. Scuze, pasionat am vrut să spun…
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un Bordeaux abordabil dintr-o apelațiune mai mica dar care oferă un raport preț calitate superior fata de cele consacrate. Rețeta este simplă și consacrata (mai ales pe Malul Drept al celebrei apelațiuni) : un asamblaj bazat majoritar pe Merlot ajutat de structura Cabernet Francului. Dacă adăugăm și anul foarte bun rezulta un vin care îmbină competent abordabilitatea, complexitatea și structura. Fruct roșu copt, proaspăt cu aluzii de vanilie și condiment și o evoluție pe palatin susținută de taninurile Francului. Un vin școală și o introducere binevenita in universul Bordeaux!
Un Primitivo clasic, bogat, concentrat, plin de arome de fruct negru și roșu copt, în declinări de dulcețuri, asociate tușelor vanilate și de scorțișoară și ciocolată neagră de la maturarea în baric. Gustativ este prezent, cu un corp catifelat, rotund, care repetă senzațiile olfactive, așezate pe taninuri rotunjite, integrate. Un vin cald, mătăsos, care se asociază perfect temperaturilor de afară.
O introducere competenta in stilul zonei, acest Petit Chablis etaleaza notele citrice si minerale specifice zonei alaturi de tuse de mere coapte si pere. Gustativ este echilibrat, proaspat, reluand in principal aspectele olfactive plus ceva aluzii de caise si patiserie. Un vin reprezentativ pentru arealul din care provine, care marseaza mai mult pe aspectul citric-mineral al fructului, dezvoltat si aprofundat probabil in declinatiile superioare ale celebrei apelatiuni.
Un Tinto Fino (Tempranillo) de intrare în gama celor de la Teofilo Reyes care oferă plăcerea unei interpretări directe a soiului. Nasul este dominat de fruct negru, în declinaţii de prune pârguite, cu aluzii mentolate şi tuşe vanilate date probabil de o trecere scurtă prin baricuri americane. Gustativ vinul are o corpolentă prezenţă, cu o concentrare bună pentru acest nivel de preţ. Notele de prune şi vişine coapte sunt însoţite de aluzii de vanilie, ciocolată şi condiment. Taninurile integrate, rotunde, prezente şi un final fructat, cu prospeţime, completează portretul unui “entry level” competent şi o bună ocazie de a începe să descoperiţi vinurile din Ribera.
Un Malbec “şcoală”, definit olfactiv de fruct negru copt din categoria prunelor şi murelor încadrate de tuşe vanilate şi de scorţişoară. Gustativ păstrează declinarea fructului negru din nas, evoluând prezent, în tuşe de dulceaţă de prune, mure coapte alături de note de ciocolată neagră şi vanilie. Taninurile sunt la datorie, intergrate şi îşi fac competent treaba în a echilibra fructul şi notele baricate. Un exemplar serios, modern şi bine făcut, tipic pentru Malbec-urile care au pus Argentina pe harta iubitorilor soiului.”
Bineinteles ca atat olfactiv cat si gustativ vinul de fata este o bomba de fruct in multiple declinatii, asezonat cu nuante vanilate, de scortisoara si ciocolata. Vinul nu este insa obositor si monoton, din contra este chiar un Primitivo care reuseste competent sa pastreze prospetimea fructului, insotind o e evolutie intensa si catifelata pe palatin.
Despre stilul aparte al unui Sauvignon din Noua Zeelanda s-au scris probabil mii de pagini. Asocierea caracteristicilor de soi definite de flori de soc și note verzi, citrice și de agrișe cu o panoplie exotica a fructului a luat prin surprindere lumea vinului și a impus stilul respectiv în preferințele multora. Exemplarul de față nu se dezminte, iar arșița sezonului estival vine cumva sa potenteze toate aceste atu-uri. Un vin tipic, proaspăt, aromat, echilibrat și perfect construit!
Bineînţeles că nu avem de-a face cu o capodoperă oenologică, cu fruct debordant, corpolenţă, complexitate şi baric. Pentru asta Varvaglione a creat fraţii lui mai mari din gama Papale. Dar vinul de astăzi este o realizare în sine. Să ai la dispoziţie un vin roşu lejer, fructat, uşor de băut (12.5% alcool, da?), care răcit se bea ca un Rose (Rosado?) sau încălzit ca un roşu competent este de nepreţuit. Mai ales vara, la un grătar sau la alte întruniri conviviale. Este vinul clasic pentru o alegere populară care va mulţumi pe toată lumea şi vă va scuti de stresul clasic cu: ce alb, ce roşu, ce rose? Iar cui va spune ”eu nu beau vin roşu” daţi-i să guste 12 Mezzo Primitivo…îi va schimba viaţa. În bine!
Un asamblaj eclectic de 4 soiuri frantuzesti reunite cu autohtona Feteasca Neagra, vinul de fata exprima caracterul solar al zonei din care provine cu note de fruct rosu si negru copt, expresiv, ajutate de un un baric bine dozat. Evolutia gustativa este sustinuta de o structura de taninuri coapte, dar ferme care incadreaza un fruct expresiv cu nuante de dulceturi de fructe si aluzii condimentate. Aerati-l, asociati-l la o carne rosie de calitate sau, pentru curiosi, mai dati-i ceva timp, cativa ani, in pivnita.
Un vin onomastic prin intentie si executie Sfantul Gheorghe isi duce la indeplinire cu succes menirea pentru care a fost creat, imbinand caracterul clasic al unui asamblaj bordelez cu o structura de taninuri moi, imblanzite, asezonate din belsug cu fructe negre si rosii. Aceasta executie, asezonata cu un strop de complexitate si un baric bine dozat, il face placut, abordabil si usor de savurat pentru un segment generos de sarbatoriti!
Proaspat, tipic, bine facut, fara sa forteze nota sau sa epateze prin arome tipatoare Sauvignon Blanc-ul celor de la Alira poarta cu sine un pedigree din Hexagon bine imbinat cu o rusticitate locala, citrica si racoritoare. Un vin de vara, de litoral, de sfarsit de carantina si inceput de sezon estival!
Combinatie de Pinot Noir si Gamay acest Cremant de Bourgogne se prezinta in nuante provensale prezentand la nivel olfactiv note de fructe rosii, din categoria capsunilor si fragilor incadrate de aluzii citrice. Gustativ este proaspat, vag tonic, cu o evolutie fructata, mousse efervescent si un dosage care il face abordabil si ii echilibreaza aciditatea. Un Rose bine realizat, cu savoire-faire frantuzesc de care va puteti bucura la un pret decent fata de sora mai mare, Champagne.