Creează-ți un cont și primești automat o reducere de "CLIENT NOU" în valoare de 20 de LEI la prima comandă, în valoare de 100 de lei. Discountul se aplică automat, în coș. Ofertă valabilă până la 31 decembrie 2023.
Sunt prizonier voluntar în Galaţi, cu evadări ocazionale, din 1979. Absolvent de Filosofie, ulterior de Drept. Publicat în reviste culturale (Dominus, Dilema veche) şi de Filosofie (Eidos, Analele UDJG). În lumea vinului din 2009, autor al blogului tematic Lucruribune.blogspot.com, unul dintre cele mai vechi, mai bune şi modeste din patria noastră, deşi azi răsuflă mai greu, articole publicate în print şi online în Vinul.ro, Millesime, Somelierul etc. O pagină săptămânală în cotidianul local Viaţa Liberă (2014-2015), apariţii în media tv, radio, influencer de rit vechi pe Facebook şi alte locuri iluzorii, cilibiu, iar printre alte calităţi, soţ, tată şi alte ipostaze prozaice.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Nu sunt multe vinuri romanesti cu un istoric atat de important in ce priveste calitatea. Primul Matei a aparut in 1998 si de atunci s-a pozitionat an de an (ma rog, in anii in care s-a produs, desigur) in stratosfera vinului romanesc. Recolta de fata ne aduce in fata unul dintre cele mai masive vinuri aparute sub aceasta eticheta. Este un vin care evolueaza semnificativ prin aerare, asadar un decantor ar fi de dorit si cateva ore ca sa se deplieze. Altfel veti avea in fata un monolit destul de tanic, ce-i drept cu taninuri polisate, neagresive, care se pune in valoare cel mai bine cu mancaruri grele, proteice, carora datorita structurii solide si corpolentei ridicate le poate face fata fara probleme. In acelasi timp aciditatea este si ea suficient de sus incat sa confirme ca va avea, ca mai toti inaintasii sai, o viata lunga. Recent am degustat un 2001 si desi evident grizonat, inca mai avea lucruri de spus! Asa ca fie pentru consum imediat, fie pentru pastrare, azi va recomand din toata inima acest vin!
Dacă sunteți admiratori ai vinului din sudul Italiei, vinul de azi este pentru voi și este de o calitate bună! Foarte pigmentat, cu arome puternice, de fructe roșii și negre, vanilie, condimente, structură tanică șlefuită perfect de cele 9 luni în baric, remanență bună, din zona patiseriei și a condimentelor dulci.
Sunt cateva aspecte care iti semnalizeaza caracterul super-premium, pe langa pret: cand cineva iti inmaneaza atare sticla, pregateste-te sa absorbi greutatea. E una din cele mai grele sticle posibile. Apoi dopul e de o buna calitate, iar eticheta...desigur, e gandita si imprimata cu mult inainte de stirile nefericite din Olanda, insa e bine ca macar o urma a coifului celebru mai ramane disponibila pe undeva. Iar vinul in sine intra direct in panoplia celor mai bune vinuri rosii romanesti, are arome fine, de maturare indelungata si judicioasa in stejar, fructe rosii si negre, smochine, ierburi aromatice, cutie de lemn, evolutiv, expansiv, demn de decantare si aerare, cu valuri de arome diferite in timp, care merita amusinate lent, cu inghitituri tacticoase. Recomand!
Astazi avem un Prosecco binisor peste medie, potrivit pentru cei care preferă un gust mai sec, fără zahar rezidual. Are o prospețime plăcută, cu note subtile de fructe verzi și citrice. Perlajul este fin și persistent, iar textura ușoară îl face o alegere bună pentru aperitive sau pentru a însoți preparate ușoare. Este un spumant bine echilibrat, ceea ce e destul de greu de realizat in conditiile lipsei licorii de tiraj sau de expeditie. Este o opțiune curată și rafinată, care reușește să păstreze aromele tipice unui prosecco fără a ne duce cu zaharelul.
Vinul de azi are cateva diferente specifice fata de valul de vinuri din sudul Italiei care s-a spart si pe malurile noastre vinoase in ultimii ani: viile sunt traditionale, pregatite in stilul "vite ad alberello", mod de conducere a vitei de vie intr-un fel amintind de un arbust, fara a avea nevoie de elemente artificiale de sustinere, ca spalierii sau haragii. Pe langa aceasta, vinul este produs din struguri usor deshidratati ("da uve leggermente appassite"), chestiune care fara a rapi prea mult din prospetimea fructata a vinului, adauga note de stafide si alte fructe uscate. E un vin interesant pentru iubitorii zonei si al stilului dens, extractiv, practicat de ceva vreme in zona.
Azi avem în fata unul dintre vinurile foarte bune din Drăgășani, unul de-al locului, după cum putem deduce cu ușurință din denumirea varietății de vita de vie. Vin solid, îndelung polisat de maturarea in lemn de stejar, corpolenta medie, arome de fructe negre, cireșe negre și condimente, remanență respectabilă. Un vin de calitate.
Presupun că veți fi aflat deja din alte texte însoțitoare, asta daca nu știați deja, că Pieropan este un nume indisolubil legat de apelația Soave, după unele surse fiind prima crama care a îmbuteliat un vin sub această astăzi cunoscută apelație pentru vinuri albe. Așa se face că, deși zona a crescut considerabil în numărul de hectare plantate, proprietatea Pieropan este in inima originală, de aceea poartă și mențiunea Classico. E, daca preferați, cam ca la Chianti. Vinul este excelent, aromatic, floral-fructat, cu arome curate și dezirabile, robust gustativ, echilibrat și bine construit. O recomandare fermă!
O feteasca alba bună, care urmărește canonul și așteptările de la soi: vin de corp, cu arome mai puțin luxuriante, dar foarte dezirabilă la proba paharului. Zona ajuta puțin, lucrătura este competentă, deci un motiv in plus sa ne completam colecția personală de gusturi cu acest exemplar din vestul țării!
Aș putea și poate ar trebui să vă vorbesc despre solul vulcanic și climatul mediteranean sau despre istoria milenară a acestui strugure. Însă, acest vin a fost o surpriză prea frumoasă la capătul unei zile lungi și caniculare ca să-l acopăr cu informații corecte, dar seci, fără vino-ncoace. Galben-pai, un mix de arome curate, intrigante, atât amintind de fructe albe și citrice, cât și de un registru mineral, care se continuă în corpul surprinzător de amplu, robust, cu final respectabil, plăcut, cu iz de "mai dă-ne o sticlă din asta".
Acest spumant competent de aperitiv vine din Mendoza, Argentina. Perlează frumos, cu bule mici. Propune arome de brioșe, unt, citrice, piersică, însă e interesant că intră amabil, fin, tocmai pentru a se dezlănțui în final, lăsând o impresie de bestie feroce, acidă, invitându-ne la masă sau după caz la încă un pahar.
Iata un vin cu o eticheta simpatica si un continut asemanator, mai ales daca un usor rest de zahar e pe gustul tau. Aromele de fructe (mure, cirese, afine de cultura) sunt amplificate de acest aspect si dau un sens de cofetarie mai degraba decat de fructe proaspete. Taninurile prezente, dar bine polisate, completeaza imaginea unui vin amabil, cu corp mediu, popular si prietenos cu o pizza carnoasa sau cu un ragu traditional.
Din categoria informatii interesante, dar nesolicitate, iata: ce vedeti pe sticla este tiparul decorativ desenat la sfarsitul secolului 19 de arhitectul Josep Puig i Cadafalch pentru cladirea Casa Amatller, din Barcelona. Modelul cunoscut azi ca Flor de Barcelona sau Rosa de Barcelona a fost utilizat de atunci extensiv in pavajele si decoratiunile din centrul orasului, devenindu-i astfel unul din simbolurile vizuale reprezentative. Despre vin, numai de bine. Eco-bio-vegan, 18 luni pe drojdii, tipic zonei, din Xarel.lo, Macabeo, Parellada, brut, energic, bun si de unul singur, dar si la mixologie, daca place sa va jucati. Nu bate, nu troncane. Se termina repede, asa ca mai bine luati doua.