Skip to main content
Nu sunt produse în coș!

Creează-ți un cont și primești automat o reducere de "CLIENT NOU" în valoare de 20 de LEI la prima comandă, în valoare de 100 de lei. Discountul se aplică automat, în coș. Ofertă valabilă până la 31 decembrie 2023.

Ciprian Haret

Absolvent al Facultăţii de Istorie din Galaţi, am căpătat virusul vinului odată cu o vizită prelungită la Pietroasele. De fapt, a fost vorba de practica arheologică în zona respectivă, dar de atunci obsesia pentru acest subiect a devenit din ce în ce mai mare. M-am hotărât să-mi expun propriile păreri lumii virtuale pe la sfârşitul lunii iulie 2009. Cu lipsă de modestie, mă pot declara un "veteran" în lumea blogging-ului de vin autohton deoarece, atunci când am pornit la drum, cei care activau în acest spaţiu puteau fi număraţi pe degetele de la o singură mână. Am preferat un stil cât mai simplu, direct, dar şi foarte sarcastic, atunci când subiectul îl impune. Sunt un mare împătimit al vinurilor de Bordeaux, în special, dobândind o fascinaţie aproape de neexplicat pentru tot ceea ce ţine de această zonă. Prefer vinurile mature ale Lumii Vechi, exemplarele din Lumea Nouă încă nereuşind să-mi spună ceva în mod special (există şi excepţii, desigur). Au trecut deja ani buni de impresii, critică aspră şi poveşti din lumea vinului, iar pasiunea nu a a slăbit nici o clipă, ba chiar a devenit din ce în ce mai puternică.

Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?

Scrie-ne

COMENTARIILE LUI Ciprian Haret

  • CUVEE ANDREI 2020-Crama Avincis

    CUVEE ANDREI 2020-Crama Avincis

    Acest Cabernet de la Avincis a fost mereu unul dintre exemplarele autohtone reușite, obținute din soiul respectiv. Olfactiv, încă se dă o bătălie între notele lemnoase (cuișoare, anason, ciocolată amăruie) și cele de fruct bine copt (coacăze, cireșe negre, mure). Ocazional, apar aluzii florale și vegetale care completează un tablou bine definit în contextul tipicității. Gustativ, vinul iese la înaintare cu o corpolență medie, o rotunjime foarte plăcută și pe alocuri diafană, plus o suculență care nu permite fructului să devină greoi nici o clipă. Echilibrul dintre fruct, aciditate și taninii frumos șlefuiți este unul reușit. Finalul lung este dominat de note lemnoase și fructe roșii suculente.

  • LONE COTES-DU-RHONE 2023-Chateau Pegau

    LONE COTES-DU-RHONE 2023-Chateau Pegau

    De fiecare data cand am impresia ca cei din Valea Rhone-ului nu ma mai pot surprinde, apare periodic un exemplar care imi demonstreaza contrariul. Din aceasta categorie face parte si acest "umil" Cotes-du-Rhone, semnat de prestigiosul domeniu Pegau. Sincer, imi este greu sa ii gasesc un contracandidat, dintr-o apelatiune generica asemanatoare, cu un astfel de nivel calitativ. Extrem de intens si de concentrat, dar cu arome pure de caise foarte bine coapte si pere zemoase, aluzii migdalate si adieri de alune neprajite. Gustativ, continua perfect linia olfactiva, ca o imagine reflectata in oglinda; concentratie serioasa a fructului, un final care vireaza spre senzatii de suculenta si regulamentarul sambure de caisa, plus un postgust exploziv si intens. Da, poate fi incadrat in categoria unui alb usor greoi, dar in Rhone este un rezultat normal si asumat. Nu are nici pe departe greutatea aproape gretoasa a unui exemplar pompat cu steroizi, strangulat de lemn si lipsit de orice personalitate

  • POUILLY-FUISSE BARVAY 2019-Terres Secretes

    POUILLY-FUISSE BARVAY 2019-Terres Secretes

    Cand vine vorba de vinuri frantuzesti, sfatul meu este sa nu ocoliti niciodata oferta unor cooperative interesante. De obicei, veti primi o calitate neasteptat de buna, la preturi mai mult decat decente. Cam asa sta situatia si in cazul acestui Pouilly-Fuisse; produs al unei astfel de cooperative, dar cu un pret decent pentru o regiune in care acest aspect a scapat usor de sub control. Avem un vin echilibrat, expresiv, cu note intrigante de migdale prajite, fructe albe suculente si citrice; bine sudat la nivel gustativ, aciditate bine integrata deja si chiar unele aluzii "minerale" spre final. Daca vreti sa experimentati un Chardonnay de Burgundia ca la carte, dar fara a va rupe contul bancar, nu este nevoie sa cautati mai departe.

  • CURIOUS KIWI SAUVIGNON BLANC 2023-Marisco Vineyards

    CURIOUS KIWI SAUVIGNON BLANC 2023-Marisco Vineyards

    Editia 2022 a acestui neo-zeelandez mi s-a parut chiar interesanta. Nu ca ar iesi complet din canoanele soiului, in acea parte din lume. Nu va faceti griji, notele ierboase, citrice si fructul pasiunii sunt acolo. Dar mi s-a parut ca toate aceste arome sunt livrate cu simt de raspundere, neluand cu asalt narile si papilele. Exista acea intensitate specifica zonei, dar mult mai bine controlata decat ma asteptam. Chiar si gustativ, vinul este echilibrat, cu o trecere bine definita intre mijloc si final. Aciditatea puternica nu este rupta de corp, asa cum se intampla cu multe exemplare similare din zona, si mai ales in spectrul de jos al pretului. Per total, un vin reusit si surprinzator de bine lucrat.

  • EL GORU ROSU 2022-Ego Bodegas

    EL GORU ROSU 2022-Ego Bodegas

    De fiecare dată când încerc un vin spaniol din zona entry-level, mă gândesc la faptul că este foarte puțin probabil să am surprize neplăcute. Bineînțeles, nici El Goru nu face excepție, livrând exact ceea ce așteptam: un raport calitate-preț excelent. Stilul este unul ceva mai "comercial", în sensul în care vinul este direct și ușor de înțeles. Nimic dincolo de limitele extreme ale coacerii, totul gravitează în zona unei savori delicioase. Ba chiar are și un dram de personalitate, fiind ușor de recunoscut caracteristicile soiurilor din compunere. Este cărnos de la Monastrell, ușor piperat de la Syrah și floral/structurat de la Petit Verdot. Finalul este curat, expresiv și cu o ușoară cremozitate. "A real bang for the buck", după cum ar spune americanii.

  • LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2018-Francois Lurton

    LES HAUTS DE JANEIL SYRAH GRENACHE 2018-Francois Lurton

    Cand ai in spate o familie uriasa ca Lurton, nu stiu exact ce poate iesi rau. Chiar si acest "vinut" destinat maselor insetate, fara mari pretentii de complexitate, este exact ceea ce ar trebui sa fie in aceasta categorie: direct, fara fandoseli inutile, cu fructul in fata, suculent, savuros si proaspat. Ma opresc aici pentru ca nu are vreun rost sa scriu romane despre acest vin. Este mult mai indicat sa il incercati "pe viu".

  • PRIMITIVO DI MANDURIA SESSANTANNI 2019-San Marzano

    PRIMITIVO DI MANDURIA SESSANTANNI 2019-San Marzano

    Pentru a fi clar de la inceput, Sessantani se refera la varsta viilor din care este obtinut acest monstru. Da, cum era de asteptat, acest Primitivo este un atacant pur-sange, de o impetuozitate dezarmanta. Practic, am avut impresia ca bietele mele papile sunt calcate fara mila de un tanc Panzer. Totul este la intensitate maxima, cu tone de fructe rosii bine coapte, prune afumate, ciocolata, cafea si condimente. Atacul asupra papilelor este nemilos, ca un ciocan aterizat fix in moalele capului; concentratia imensa a fructului este, din fericire, temperata de o structura taninoasa bine definita si de o aciditate binevenita pentru a mai obloji ranile produse. Este absolut clar ca am intalnit un vin destinat exclusiv amatorilor acestui stil ultra modern, care nu vor fi nicidecum dezamagiti de ocazia oferita.

  • SFANTUL DUMITRU 2017-Crama Oprisor

    SFANTUL DUMITRU 2017-Crama Oprisor

    Am fost putin surprins de acest cupaj din gama Cupola Sanctis. De ce spun asta? Pentru ca am intalnit un vin de care nu prea am avut parte de la Oprisor. Nu am gasit un exemplar tipic "Oprisor", cu fruct dulceag si lipsit de o structura sanatoasa. In schimb, am avut parte de un vin usor de baut, cu o textura supla, cu fruct care se exprima mult mai natural si cu o suculenta surprinzatoare. Totul este completat de taninuri ferme pe final, care aduc un strop de seriozitate. Nu stiu daca este o schimbare voita a stilului sau, pur si simplu, asa a iesit. Dar stiu sigur ca agreez mult mai mult un astfel de rezultat.

  • SFANTUL ANDREI 2018-Crama Oprisor

    SFANTUL ANDREI 2018-Crama Oprisor

    Am fost putin surprins de acest cupaj din gama Cupola Sanctis. De ce spun asta? Pentru ca am intalnit un vin de care nu prea am avut parte de la Oprisor. Nu am gasit un exemplar conceput in laborator, cu fruct dulceag si lipsit de o structura sanatoasa. In schimb, am avut parte de un vin usor de baut, cu o textura supla, cu fruct care se exprima mult mai natural si cu o suculenta excelenta. Totul este completat de taninuri ferme pe final, care aduc un strop de seriozitate. Nu stiu daca este o schimbare voita a stilului sau, pur si simplu, asa a iesit. Dar stiu sigur ca agreez mult mai mult un astfel de rezultat.